Νέα γενιά

Οι Παλυβίτσες!

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Κυνηγητό στ’ αμπέλια, κρυφτό ανάμεσα στις δεξαμενές και στα βαρέλια. Οι κόρες του Γιώργου Παλυβού, μεγαλωμένες στο οινοποιείο, αλλάζουν το οικογενειακό οινικό σκηνικό με τα νιάτα και τη δημιουργική τους ζωντάνια.

Ευαγγελία και Βασιλική

 

Δουλεύουν στο αμπέλι, σκαρφαλώνουν στις δεξαμενές, δοκιμάζουν από τα βαρέλια, ετοιμάζουν παραγγελίες, ενδιάμεσα συμβουλεύονται τον μπαμπά, χειρίζονται το clark, μιλάνε με τους πελάτες, ξεναγούν κόσμο στο οινοποιείο, συντονίζουν τους υπόλοιπους εργάτες, οργανώνουν τις εκδηλώσεις του Κτήματος, ρίχνουν ένα φιλάκι στη μαμά, κάνουν και μια οξυγονοκόλληση αν χρειαστεί, ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο, ένα post στο facebook, κι όλα αυτά με χαμόγελα, ευγένεια και χιούμορ. «Ας βγούμε και μια selfie», φωνάζει η Βασιλική.

 

image

 

Η οινολόγος

 

Η Ευαγγελία σπούδασε Οινολογία-Αμπελουργία στην Beaune, στη Βουργουνδία. Εκεί όπου το αμπέλι είναι θεός και το οινοποιείο έρχεται σε δεύτερη θέση. Το ίδιο που πίστευε κι ο μπαμπάς της. Ετσι, όταν επέστρεψε στη Νεμέα, ήξερε ότι είχε έναν σύμμαχο. «Μετά από δύο τρύγους στη Γαλλία για πρακτική, γύρισα να δουλέψω στο οινοποιείο μας, δεν ήθελα να πάω αλλού. Μόνο που σε λίγο καιρό έφυγε η οινολόγος και ο μπαμπάς είπε πως θα αναλάβω εγώ. Τότε πραγματικά τρόμαξα», λέει η Ευαγγελία. Δούλεψε σκληρά εκείνη την περίοδο. Παραδέχεται όμως ότι ο πατέρας της δεν την καταπίεσε, της άφησε χώρο να κινηθεί. «Είμαι και αγχώδης τύπος. Ηξερα ότι θα είχα τη στήριξη του μπαμπά, αλλά ο πήχης ήταν πολύ ανεβασμένος και ένιωθα σαν να μου έπεσε ένας βράχος. Ήμουν μπερδεμένη, βούτηξα στο οινοποιείο και προσαρμόστηκα. Ανέλαβα δεξαμενές, οινοποίηση, εμφιάλωση, βαρέλια, χαρμάνια», θυμάται.

 

Στη θητεία της, πέρα από τα κλασικά κρασιά του Κτήματος, κυκλοφόρησε το 2013 το Bee, ημίγλυκο, ημιαφρώδες που έγινε επιτυχία, και φέτος το La vie en rose, ένα ροζέ κομψό και δυναμικό, τρυφερό και λαμπερό, όπως είναι και η ίδια.

 

Η πρακτική καλλιτέχνις

 

Καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα η Βασιλική, «η μικρή», παράτησε τα Οικονομικά στα ΤΕΙ και σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Οταν όμως μεγαλώνεις με το μικρόβιο του κρασιού, δύσκολο να ξεφύγεις. Στην αρχή ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας, αλλά, όταν χρειάστηκε άνθρωπος στο λογιστήριο, σήκωσε τα μανίκια κι έπιασε δουλειά. «Ολα πήγαιναν καλά έως τον Ιανουάριο με την επιβολή του νέου φόρου. Παλεύουμε με μια απίστευτη γραφειοκρατία, χανόμαστε μεταξύ εγκυκλίων, τελωνείου, υπουργείου. Μας υποχρέωσαν να είμαστε περισσότεροι στο λογιστήριο και λιγότεροι στην παραγωγή», λέει η Βασιλική. Θα ήθελε να ασχοληθεί με τον οινοτουρισμό στα πρότυπα του εξωτερικού, όχι μόνο για το δικό τους οινοποιείο, αλλά και για ολόκληρη τη Νεμέα. «Θέλω να καταλάβουν τα παιδιά της ηλικίας μου τι θησαυρό κρατάμε στα χέρια μας. Πόσο μπροστά μπορεί να πάει η περιοχή με τον οινοτουρισμό, αν δουλέψουμε σκληρά και σωστά».

 

image

 

Τα κορίτσια του μπαμπά

 

«Η αδερφή μου είναι ευαίσθητη και ρομαντική. Εγώ έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν σηκώνω πολλά. Με τον μπαμπά έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα. Αμα διαφωνήσουμε, γίνεται έκρηξη, αλλά σιγά-σιγά πέφτουν οι τόνοι», λέει η Βασιλική. Στα επόμενα σχέδιά της είναι ένα εστιατόριο –μια και λατρεύει τη μαγειρική– που θα το συνδυάσει με οινοτουρισμό.

 

«Η Βασιλική έχει πολύ θάρρος και αισθάνομαι ότι με προστατεύει, αν και μικρότερη. Με τον μπαμπά είναι αχτύπητο ντουέτο και πολύ δημιουργικό. Το υπέροχο είναι πως στα ζόρικα είμαστε όλοι μαζί», λέει η Ευαγγελία.

 

Ο Γιώργος Παλυβός αγκαλιάζει τα λαμπερά του κορίτσια και συμπληρώνει συγκινημένος: «Το αμπέλι θέλει χρόνια. Δεν προλαβαίνει σε μία γενιά να αποδώσει. Εγώ ήμουν τυχερός, γιατί είδα από νωρίς πως τα κορίτσια θα συνέχιζαν τη δουλειά μου. Αλλιώς, δεν θα είχα λόγο να το κάνω». Δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φράση του και τα κορίτσια τον ξεσηκώνουν: «Μπαμπά, έλα για μια selfie!!!».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ