Συνέντευξη

Baron Patrick de Ladoucette: Η ήρεμη δύναμη του Λίγηρα

{
}

Μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στον κόσμο του κρασιού, ο βαρόνος Patrick de Ladoucette, πίνει ένα ποτήρι Ασύρτικο με την Τίνα Παπασίνου, η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να του κάνει μερικές ερωτήσεις.

Στον Λίγηρα όλοι μιλούν με σεβασμό για τον βαρόνο Patrick de Ladoucette! Η ιστορία της οικογένειάς του άρχισε το 1787, όταν ο κόμης Lafond, ένας πάμπλουτος τραπεζίτης, αγόρασε το μεγαλύτερο κτήμα της περιοχής από την εκτός γάμου κόρη του Λουδοβίκου ΙΕ΄.

 

Ο βαρόνος Patrick de Ladoucette, 6ης γενιάς απόγονος του κόμη Lafond, ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους αμπελώνες και την οινοποίηση, από τις αρχές του ’70, μόλις 20 ετών τότε. Η συμβολή του ήταν και είναι καθοριστική όχι μόνο για την παγκόσμια αναγνώριση των λευκών κρασιών του ως κάποιων από τα καλύτερα λευκά του Λίγηρα, αλλά και γιατί κατάφερε να βάλει το Pouilly-Fumé στον οινικό χάρτη. Έδρα του ένας από τους πιο ιστορικούς, εκπληκτικής ομορφιάς πύργους, το Château du Nozet. Γύρω από το γοτθικού ρυθμού κτίσμα του 19ου αιώνα, σε έκταση 1.650 στρεμμάτων απλώνονται οι καλύτεροι αμπελώνες της περιοχής.

 

Το «Baron de L» είναι το πρώτο γαλλικό luxury cuvée, με το οποίο και καταφέρατε να βάλετε το Pouilly-Fumé στον οινικό χάρτη.

 

Ήμουν αποφασισμένος να φτιάξω ένα κορυφαίο κρασί, μια μοναδική φιάλη, την οποία όμως δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να πουλήσω. Τελικά ήμουν τόσο τυχερός και μετά από μερικούς μήνες το κρασί έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο πρώτος τρύγος ήταν το 1973 και το «Baron de L» εξακολουθεί να είναι πάντα πολύ καλό. Ίσως γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε στον αμπελώνα, ούτε στο κρασί, ούτε στο κελάρι... Και βέβαια να πούμε ότι το «Baron de L» παράγεται μόνο σε κορυφαίες χρονιές. Σεβασμός στη φύση και σωστή διαχείριση.

 

image

 

Ο σκοπός και οι προκλήσεις σας;

 

Σκοπός μου είναι να παράγω τα καλύτερα κρασιά από κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιούμαι. Δεν είναι τόσο δύσκολο πλέον για μένα να κάνω ένα πολύ καλό κρασί. Το κάνω εδώ και πολλούς πολλούς τρύγους. Προτεραιότητα είναι η ποιότητα και μετά η ποσότητα. Πρώτα φτιάχνω το κρασί και μετά ασχολούμαι με τον αριθμό των φιαλών, και αυτό κάνει τη διαφορά. Τα κρασιά είναι εξίσου καλά με αυτά που έφτιαχνα στο ξεκίνημά μου. Όμως δεν έχω κλείσει τα αυτιά στις προκλήσεις κάθε εποχής. Κάποτε ήμαστε γνωστοί μόνο για τα λευκά μας κρασιά. Τώρα το ίδιο γίνεται και με τα ερυθρά! Κάποτε η κατηγορία των ροζέ ήταν αδιάφορη. Κανείς δεν ήθελε να δοκιμάσει ροζέ κρασιά. Εγώ ο ίδιος πρωτοδοκίμασα το 1992! Σήμερα παράγουμε 14 ροζέ! Όταν ξεκίνησα, τα ροζέ αντιπροσώπευαν το 2% της παραγωγής, ενώ τώρα αντιπροσωπεύουν το 28%! Καταλαβαίνετε τι εννοώ... Η πρόκληση τώρα είναι να διατηρήσω αυτό το επίπεδο ποιότητας τα επόμενα χρόνια και στο μέλλον.

 

Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή σας ως οινοπαραγωγού;

 

Η καλύτερη στιγμή είναι όταν έχεις μια πολύ καλή σοδειά, η αγορά πάει καλά και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Η πιο δυσάρεστη είναι να βλέπεις τη σοδειά να καταστρέφεται από το χαλάζι και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Όπως το 1995. Θυμάμαι να κλαίω βλέποντας τον λόφο να μοιάζει με την Courchevel τον Ιανουάριο!

 

Γνωρίζοντας ότι είστε αρκετά παράτολμος όσον αφορά τις επενδύσεις σας εκτός Γαλλίας, θα εξετάζατε ποτέ το ενδεχόμενο το επόμενο τόλμημα να είναι στην Ελλάδα;

 

Εάν ήμουν νεότερος, θα βολιδοσκοπούσα την πιθανότητα να επενδύσω σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη. Τα κρασιά της είναι πολύ καλά και εδώ θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή: Τα μεγάλα λευκά κρασιά δεν χρειάζονται το βαρέλι. Αναδεικνύουν το terroir καταπληκτικά και η χρήση του ξύλου απλώς δεν είναι αναγκαία. Δοκίμασα αρκετά και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Δεν θα σας πω ποιο ξεχώρισα! 

 

 
Tα κρασιά του Ladoucette εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Trinity Wines (τηλέφωνο επικοινωνίας: 22990-40630) και διατίθενται από τις καλές κάβες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε: Vouvray Classic Marc Bredif, Sancerre «Comte Lafond», «Baron de L» Pouilly-Fumé.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ