Το σταφυλοπιεστήριο του Όθωνα!

Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος

{
Φωτογραφίες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
}

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η οικογένεια Κουτσογιαννόπουλου οινοποιεί αλλά και προβάλλει την αμπελοοινική ιστορία του τόπου, μέσα από το Μουσείο Οίνου που με μεράκι δημιούργησε.

 

Το 1870 έφτασαν με ιστιοφόρο στη Σαντορίνη οι Σπαρτιάτες αδελφοί Γρηγόριος και Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλος. Είχαν ξεκινήσει από τους Μολάους Λακωνίας, με προορισμό τη Σύρο, με την οποία είχαν εμπορικές συναλλαγές, όμως δυνατοί δυτικοί άνεμοι υποχρέωσαν το πλοίο τους να προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας. Από τις πρώτες επαφές τους με τους ντόπιους, αντελήφθησαν ότι υπήρχε ζήτηση για τα προϊόντα που πωλούσαν - κυρίως λάδι και πατάτες. Και οι επισκέψεις τους, έκτοτε, ολοένα και πύκνωναν. Μέχρι που, συνειδητοποιώντας ότι το κρασί της Σαντορίνης είχε μεγάλη δυναμική στις ξένες αγορές, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή του Βόθωνα και αφοσιώθηκαν στην παραγωγή οίνου.

 

image

 

«Τόσο καλά πήγαιναν οι δουλειές τους, που μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησαν δικά τους καράβια και άρχισαν εξαγωγές στην Οδησσό της Ρωσίας. Μετά το 1967, οπότε το εργοστάσιο της ΔΕΗ εγκαταστάθηκε στο νησί, οι εγγονοί τους Ιωάννης και Γρηγόρης αγόρασαν τα πρώτα ηλεκτρικά ημιαυτόματα μηχανήματα και το οινοποιείο πέρασε σε άλλη εποχή», λέει ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς.

 

image

 

Για τον ίδιο, το κρασί ήταν ανέκαθεν μέρος της καθημερινότητάς του. «Από μικρό παιδί, τα παιχνίδια μου, οι ασχολίες μου, οι κρυψώνες μου, ακόμη και οι μικρές μου αποδράσεις ήταν στο παλιό οινοποιείο μας». Μεγαλώνοντας, ήταν δεδομένο ότι θα βάδιζε στα χνάρια των προγόνων του. Σε ηλικία 21 ετών παρέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Αλλαξε σταδιακά τον εξοπλισμό, βελτίωσε τις υποδομές, πρόσθεσε νέες ετικέτες στην γκάμα του οινοποιείου. Και αφιέρωσε χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείου Οίνου, εκεί όπου βρίσκονταν οι παλιές κάναβες.

 

image

 

Ο επισκέπτης του δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί. Το μουσείο είναι υπόσκαφο, οκτώ μέτρα κάτω από τη γη, και στους διαδρόμους του (που εκτείνονται σε μήκος 300 μ.) παρουσιάζονται η ιστορία του κρασιού αλλά και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 ώς το 1970, μέσα από εργαλεία, σκεύη και μηχανήματα - όλα αυθεντικά και σπάνια κομμάτια. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το ατμοκίνητο σταφυλοπιεστήριο που ο βασιλιάς Οθωνας έφερε από τη Βαυαρία στα μέσα του 19ου αιώνα. Το είχε δωρήσει στον βουλευτή Κυκλάδων Μαρκεζίνη, του οποίου ο γιος, όταν χρεοκόπησε, το πούλησε στην ευπορούσα τότε οικογένεια Κουτσογιαννόπουλου, έναντι τριών χιλιάδων δραχμών, σε τριάντα μηνιαίες δόσεις.

 

image

 

Και από το μουσείο, στα κελάρια. Πέντε ετικέτες διαθέτει στην γκάμα του το οινοποιείο. Η παραγωγή φτάνει τις 70.000 φιάλες. Υπάρχει και ένα κρασί, όμως, που δεν θα βρείτε στο εμπόριο. «Εχουμε το παλαιότερο Vinsanto, παραγωγής 1959», λέει ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος. «Ο πατέρας μου το είχε φυλάξει σε ένα βαρέλι και το εμφιαλώσαμε για να το σώσουμε. Αυτό το κρασί είναι το μοναδικό που μπορείς να παλαιώσεις για περισσότερα από 100 χρόνια και να συνεχίζει να δίνει ολοένα και περισσότερες γεύσεις και αρώματα χωρίς να χαλάει!» Οσο για την τιμή πώλησής του; «Αν βγουν σε πλειστηριασμό 40 φιάλες των 375 ml, υπολογίζεται ότι μπορεί να πωληθούν γύρω στις 8.500 ευρώ ανά φιάλη. Κατά βάθος, βέβαια, δεν θα ήθελα να το πουλήσω. Προτιμώ να μείνει σ’ εμάς και κάθε γενιά να ανοίγει από ένα μπουκάλι...»

 

 
Σε αριθμούς: Η οικογένεια Κουτσογιαννόπουλου καλλιεργεί με την παραδοσιακή μέθοδο της κουλούρας 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, φυτεμένου με Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Μαντηλαριά. Παράγει 70.000 φιάλες ετησίως (5 ετικέτες). Τα προϊόντα της δεν διατίθενται σε μεταπωλητές (κάβες ή σούπερ μάρκετ). Πωλούνται μόνο από το οινοποιείο και το ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, www.santoriniwineshop.com. Εκεί θα βρείτε και ετικέτες των υπόλοιπων παραγωγών του νησιού.

 

Βόθωνας, Σαντορίνη, τηλ. 22860 31 322, www.volcanwines.gr

 

Τo Μουσείο Οίνου λειτουργεί

  • Από Δεκέμβριο έως Μάρτιο: 09.30 - 14.00 (πλην Κυριακής)
  • Απρίλιο, Μάιο, Νοέμβριο: 10.00 - 17.00 (καθημερινά)
  • Ιούνιο έως Οκτώβριο: 10.00 – 19.00 (καθημερινά)

 

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά Κουτσογιαννόπουλου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας.

Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: παίρνετε το λεωφορείο προς ΚΑΜΑΡΙ και κατεβαίνετε στη στάση Κουτσογιαννόπουλος.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ