Μαζί στη ζωή και στο κρασί

{
Φωτογραφίες ΆΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
}

Ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδου μάς αφηγούνται πώς γεννήθηκε το Κτήμα Avantis και πώς σήμερα στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της Εύβοιας παράγουν μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά.

Καθισμένοι σ’ ένα τραπέζι του φιλόξενου By the Glass, ακούμε τον Απόστολο να διηγείται την ιστορία της οικογένειας: «Ηταν 1930 όταν ο αμπελουργός Απόστολος Μούντριχας αποφάσισε να χτίσει δύο πέτρινα δωμάτια στο χωράφι του, στον Μύτικα του Ληλαντίου στην Εύβοια. Σκοπός ήταν να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του, έφτιαξε έτσι ένα μικρό σπιτικό κι ένα πέτρινο πατητήρι για να βγάζει το κρασί της χρονιάς, όπως συνέβαινε με σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην περιοχή». «Ογδόντα πέντε χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο βρίσκεται η κουζίνα του οινοποιείου Avantis», συμπληρώνει η Λένγκα Γρηγοριάδου, η σύζυγός του, χαμογελώντας.

 

Ο Απόστολος μεγάλωσε μέσα στα κτήματα. «Οταν έφυγα από τ’ Αμπέλια -έτσι λέμε εμείς οι ντόπιοι τον Μύτικα στο Ληλάντιο- για να σπουδάσω Οικονομικά, συνειδητοποίησα πως μακριά από τον τόπο μου μιλούσα γι’ αυτό που ήξερα καλύτερα: το κρασί!».

 

Το 1990, το Château Beau Soleil του Γεροβασιλείου τού άνοιξε τα μάτια, γνωρίζοντάς του το καλό κρασί. Σκέφτηκε πως ίσως μπορούσε να φτιάξει κάτι τέτοιο και ο ίδιος. Ο κύριος Νίκος, ο πατέρας του, μελισσουργός και άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, τον εμπιστεύτηκε στο να καλλιεργήσει 3.000 κλίματα Sauvignon σε ένα χωράφι που δεν ήταν φυτεμένο έως τότε.

 

«Τρία χρόνια μετά και μέχρι να έρθει σε παραγωγή το αμπέλι, έκανα μαθήματα στην Ακαδημία Οίνου, πήγα στη Γαλλία να δοκιμάσω, να δω, να συλλέξω γνώση και εμπειρίες. Εκεί κατάλαβα πως δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλο οινοποιείο για να παραγάγει μεγάλα κρασιά και να δημιουργήσει αξιόλογο αμπελώνα». Κι έτσι εκμεταλλεύτηκε το παλιό σπίτι του παππού και ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε το κρασί της οικογένειας το 1994, σε τρύγο του 1993. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα περιποιημένο επισκέψιμο οινοποιείο, χτίστηκε με αξιοπιστία το όνομα Avantis και έβαλε την Εύβοια στον οινικό χάρτη.

 

Αυτή είναι μια περίληψη της ιστορίας για το πώς γεννήθηκε το Κτήμα Avantis και πώς σήμερα στα ίδια χώματα, στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της Εύβοιας, παράγεται μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά με την υπογραφή του Απόστολου. Εχουν περάσει είκοσι ένα χρόνια από την πρώτη εμφιάλωση και έχουν μεσολαβήσει σημαντικά γεγονότα από τότε, όπως κάποια πολύ σπουδαία κρασιά - όπως το συλλεκτικό Avantis Δρυός, με τις χειροποίητες ετικέτες (1.500 διαφορετικές, ζωγραφισμένες στο χέρι από τον αρχιτέκτονα αδελφό του Απόστολου, τον Σπύρο), το οποίο μάλιστα χάρισε στο Κτήμα μια θέση στο βιβλίο Guiness.

 

image

 

Ερωτας στ’ αμπέλια

 

Μετά ήρθε η γνωριμία του Απόστολου με τη Λένγκα, σύζυγο και στήριγμά του. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε μέσα στο κρασί - τεχνικός οινολόγος και αμπελουργός η ίδια. Λάμπουν τα μάτια τους όταν κοιτιούνται, ο ένας μιλάει για τον άλλο με σεβασμό και οι δυο μαζί με πάθος αλλά και σύνεση για το κρασί τους. Για χάρη της Λένγκας, το 2006 φύτεψε στο Κτήμα το Gewurztraminer, για να τρυγήσει ένα πλούσιο στο στόμα, με ανθικό χαρακτήρα και ένταση μπαχαριών, εξωστρεφές και με ταμπεραμέντο κρασί, το οποίο ενσωματώθηκε πολύ καλά στον αμπελώνα και δικαίως πήρε το όνομά της.

 

Ενα success story

 

Μέσα στα χρόνια, η εξέλιξη που είχε η δουλειά τους, με πολλή υπομονή και προσωπική φροντίδα, απέδωσε καρπούς. Φυσικά, δεν επαναπαύονται. Στα τελευταία τους «πρότζεκτ» έχει προστεθεί η σοδειά μιας υπέροχης «Σαντορίνης», μετά την απόκτηση μιας παλιάς κάναβας στο νησί, αλλά και ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν για την αναβίωση παλιών ποικιλιών. «Ο κουμιώτικος (σ.σ. της Κύμης) αμπελώνας ήταν σημαντικός για την περιοχή, παρ’ όλα αυτά, πλέον, δεν υπάρχει ούτε ρίζα από εκείνα τα αμπέλια. Προσπάθησα, όμως, να βρω και νομίζω τα κατάφερα», λέει δειλά ο Απόστολος αναφερόμενος στη Μαυροκουντούρα, μια παλιά, ξεχασμένη ποικιλία με καθαρό κόκκινο, ξηρό χαρακτήρα, κόκκινα και μαύρα φρούτα, μαύρη ζάχαρη, παρούσες τανίνες, αλλά ταυτόχρονα και ιδανική οξύτητα, που καλλιεργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Κτήμα και παράγει το ροζέ και το νέο ροζέ τύπου Προβηγκίας. Στα κρασιά του Κτήματος θα βρει κανείς όχι μόνο τη συνέπεια της κάθε ποικιλίας στα χαρακτηριστικά της, αλλά και το χέρι του οινοποιού. Σήμερα από το Avantis προέρχονται περίπου 14 διαφορετικές ετικέτες, κάποιες από τις οποίες έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, όπως το μεστό Syrah, ο γλυκός Μελίτης, το συλλεκτικό Collection, η ευπώλητη Μαλαγουζιά, αλλά και το καθημερινό Αρμονία, με εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής. Η Λένγκα κλείνει τη συζήτηση τονίζοντας : «Το καλό κρασί δεν είναι πολυτέλεια. Εμείς με τις τιμές μας προσπαθούμε να αλλάξουμε το καθεστώς του χύμα και του ασκού και να αποδείξουμε τη δουλειά μας στους οινόφιλους».

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ