Νέα Γενιά

Λαζαρίδης Jr εν δράσει

{
Φωτογραφίες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
}

Για τον 26χρονο Γεράσιμο Λαζαρίδη το μεγάλο στοίχημα είναι η περαιτέρω προώθηση των κρασιών της Οινότριας Γης στις αγορές του εξωτερικού.

Η Οινότρια Γη είναι ένας πανέμορφος πολυχώρος αφιερωμένος στο αμπέλι και το κρασί: από το μουσείο, με τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα για την αμπελουργία και την οινοποίηση, και τους όμορφους χώρους γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων μέχρι τις ατμοσφαιρικές υπόγειες κάβες, όπου παλαιώνουν εκλεκτά κρασιά αλλά και το μοναδικό βοτανικό ξίδι που φέρει την ετικέτα του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Ο χώρος οινοποίησης των δύο ομώνυμων κρασιών δεν βρίσκεται στο ίδιο κτίριο, αλλά σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, σε άλλο σημείο της περιοχής, έτσι ώστε τα απόβλητα να μην επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος επικοινωνεί με τη λίμνη του Μαραθώνα.

 

Στην Οινότρια Γη παράγονται -προς το παρόν, τουλάχιστον- αποκλειστικά ερυθροί οίνοι που ανήκουν στην κατηγορία premium. Πρόκειται για δύο διποικιλιακές ετικέτες, οι οποίες αποτελούν χαρμάνια των γαλλικών Cabernet Sauvignon και Syrah με το δικό μας Αγιωργίτικο. Εδώ και αρκετά χρόνια, σύμβουλος οινοποίησης του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη για τα κόκκινα κρασιά, τόσο στη Δράμα όσο και στην Αττική, είναι ο διάσημος «ιπτάμενος» Γάλλος οινολόγος Michel Rolland. Ενώ τα λευκά τελούν υπό την εποπτεία του διακεκριμένου συναδέλφου και συμπατριώτη του Florent Dumeau.

 

image

 

Εχω επισκεφτεί την Οινότρια Γη πολλές φορές. Μάλιστα, ήμουν παρών στα εγκαίνια, πριν από εννέα χρόνια. Αυτή η πρόσφατη επίσκεψή μου, ωστόσο, είχε έναν διαφορετικό σκοπό: τη γνωριμία και την πρώτη συνέντευξη με τον Γεράσιμο, έναν από τους δύο δίδυμους γιους του ιδρυτή, Κώστα Λαζαρίδη, οι οποίοι προετοιμάζονται με εντατικό ρυθμό ώστε να πάρουν το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης. «Από μικροί, μαζί με τον αδερφό μου, τον Γιώργο, δουλεύαμε στο οινοποιείο όταν δεν είχαμε σχολείο», λέει ο Γεράσιμος. «Βοηθούσαμε στον τρύγο, στον καθαρισμό των βαρελιών, στην εμφιάλωση. Δεν υπάρχει στάδιο της οινοποιητικής διαδικασίας με το οποίο δεν έχουμε καταπιαστεί».

 

Ο 26χρονος Γεράσιμος επέστρεψε στην Ελλάδα πρόσφατα από το εξωτερικό, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Cass Business School του City University του Λονδίνου, αλλά έπειτα από μια εξάμηνη απασχόληση στην εταιρεία εισαγωγής των κρασιών του Κτήματος στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Με τους συνεργάτες του «όργωσαν» τη Βόρεια Αμερική (Σικάγο, Καλιφόρνια, έφτασαν μέχρι και τον Καναδά), διοργανώνοντας παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες όχι μόνο για τα δικά τους κρασιά, αλλά για τα ελληνικά γενικότερα. Στην κάρτα του αναγράφεται πλέον ο επαγγελματικός του τίτλος: Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Οπως μου εξήγησε, όμως, στην πραγματικότητα ασχολείται με πολύ περισσότερα πράγματα. Οι στόχοι του είναι κατά βάση εμπορικοί και ταξιδεύει ανά την Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση. «Ομως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η περαιτέρω ανάπτυξή μας στο εξωτερικό», τόνισε.

 

image

 

Η εμπειρία του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού τού έμαθε πολλά για τη συγκεκριμένη αγορά. «Υπάρχει ωριμότητα εκεί, ενδιαφέρον για το κρασί, πραγματική οινική παιδεία. Κι αν αρχικά πολλοί βλέπουν τα ελληνικά κρασιά διστακτικά, αφού τα δοκιμάσουν η αποδοχή είναι άμεση. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερο από το 60% της συνολικής παραγωγής της Cava Amethystos, της κορυφαίας ετικέτας μας, εξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ»! Βλέποντας την έκπληξή μου για το γεγονός ότι ένα ελληνικό κρασί από γαλλική ποικιλία (Cabernet Franc) είναι τόσο δημοφιλές στο εξωτερικό, ο Γεράσιμος διευκρίνισε: «Είναι συνειδητή απόφασή μας να προσεγγίζουμε τον ξένο καταναλωτή με κρασιά από διεθνείς ποικιλίες ή blends με δικές μας. Γιατί έτσι, η πρώτη του επαφή με το κρασί μας θα έχει και ένα στοιχείο που είναι οικείο γι’ αυτόν. Και όπως φαίνεται, αυτή η τακτική έχει αποτέλεσμα».

 

Πώς είναι η καθημερινότητά του; Ο νεαρός Λαζαρίδης δουλεύει με τον πατέρα του εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες του και είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις που έχουν στρατηγική σημασία για την εταιρεία. Ομως, ανυπομονεί να ενσωματωθεί στην ομάδα και ο αδελφός του, ο οποίος κάνει αυτόν τον καιρό μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, στη Γαλλία, και έχει ήδη κάμποσες ιδέες για το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ