Elio Altare: O επαναστάτης του Barolo

{
Φωτογραφίες ΆΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
}

Όσοι θυμούνται την ταινία Padre Padrone των Ταβιάνι θα βρουν πολλές ομοιότητες με τον ατίθασο Elio, που ύψωσε ανάστημα στην πατριαρχική φιγούρα. 

To 1948 η οικογένεια Αltare αγοράζει στη La Morra στο Piemonte κτήμα με 50 στρέμματα αμπέλια και οπωροφόρα.

 

Το 1983 μετά από ταξίδια στο εξωτερικό ο Elio επιστρέφει με ξεκάθαρη την εικόνα για το πώς θέλει να είναι το κτήμα. Ύστερα από συνεχείς διαμάχες με τον πατέρα του κόβει όλα τα οπωροφόρα και κάνει καυσόξυλα τις παλιές ξύλινες δεξαμενές.

 

Το 1985 ο πατέρας του πεθαίνει αλλά τον έχει ήδη αποκληρώσει θεωρώντας τον τρελό. Ο Elio πείθει τις αδερφές του να του πουλήσουν το κτήμα κι αρχίζει μια νέα εποχή για το Barolo.

 

image

 

Συναντήσαμε τον Elio Altare στην Αθήνα για την δοκιμή των κρασιών του, που οργάνωσε η εισαγωγική εταιρεία Οenocosmos. Ο γεμάτος ενέργεια εβδομηντάρης εξήγησε πως χωρίς τη διδασκαλία του Angelo Gaja, μεγάλη μορφή του Ιταλικού κρασιού, δεν θα είχε φτάσει ως εδώ. Η αφοσίωσή του στη βιολογική καλλιέργεια οφείλεται στο ότι πρέπει πρώτα να προστατέψουμε το σώμα μας και μετά το αμπέλι και τη γη. «Το βρίσκω χαζό να πιω χημικά. Το ’83 έκοψα τα δέντρα μας γιατί είχα αλλεργία στα εντομοκτόνα. Έχω μια φιλοσοφία, μια ιστορία. Δεν μπορείς να έχεις τα πιο φημισμένα αμπελοτόπια και να τα σκοτώνεις με χημικά» λέει.

 

 image

 

Για την παράδοση δε, που κάποτε κατηγορήθηκε ότι δεν την σεβάστηκε, είναι ξεκάθαρος. «Το νερό ήρθε στο οινοποιείο το 1962. Δεν είχαμε φιλτράρισμα, μικροφιλτράρισμα. Χρησιμοποιούσαμε βαρέλια μέχρι και 9 γενιών παλιά. Πώς να κάνουμε καλό κρασί έτσι; Τα ταξίδια στη Βουργουνδία, στο Madiran και μετά στην Καλιφόρνια μου άνοιξαν τα μάτια. Νιώθω πως με τα χρόνια βάζω τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς λάθη. Κι εγώ έκανα πολλά».

 

Με τα χρόνια απέκτησε πιστούς πελάτες που εκτιμούν το στυλ του, όσο για τις τιμές επιμένει πως αν μείνεις μαζί του 6 μήνες θα καταλάβεις πόσο κοστίζει το αμπέλι. «Μαζική παραγωγή δεν θα κάνω ποτέ» δηλώνει. «Το δυσκολότερο μέρος στο αμπέλι είναι η επιλογή της ημέρας τρύγου και στο οινοποιείο η ζύμωση. Κάθε οικογένεια ζυμών δίνει άλλα χαρακτηριστικά στο κρασί κι εγώ θέλω να σεβαστώ τη σοδειά μου, όπως σέβομαι τη γη. Γι αυτό παρακολουθώ καθημερινά όλες τις δουλειές στο αμπέλι, οινοποιείο, κελάρι».

 

H στιγμή που πίστεψε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο ήταν όταν ο Robert Parker κατέταξε το οινοποιείο μέσα στα 12 καλύτερα για το 1989 και άρχισαν να τον επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

 

image

 

Ο Elio Altare δυσκολεύεται να επιλέξει ποια χρονιά προτιμάει –είναι όλα παιδιά του. Έτσι ο Νικόλας Γιαννόπουλος, 3 φορές καλύτερος Sommelier στην Ελλάδα, ανέλαβε τη δοκιμή του La Morra Arborina, ένα αμπελοτόπι με κλήματα ως 90 ετών, που βγάζει πιο γυναικεία, κομψά Barolo. Από τις χρονιές του 2005, ΄07, ΄08 και ΄09 ξεχώρισε η τελευταία, αν και πολύ φρέσκια ακόμα, για την εξαιρετική δομή και πολυπλοκότητά της αλλά και του 2007 για την ισορροπία της.

 

 image

 

Στη Cerreta, διάσημo αμπελοτόπι του Barolo, τα κλήματα είναι περίπου 20 ετών και το Nebbiolo παραμένει 2 χρόνια στο βαρέλι και 2 χρόνια στη φιάλη. Δοκιμάσαμε πάλι το 2005, πρώτη χρονιά παραγωγής του Cerreta, ΄07,΄08 και ΄09. Προτιμότερο το 2007 με μύτη έντονη με ώριμα μαύρα φρούτα, ταμπάκο και γλυκόριζα, στόμα ζεστό μπαχαρώδες με βοτανικές νύξεις. Ένα Βarolo που απαιτεί χρόνο για να αναδείξει τις αρετές του.

 

image

 

«Θέλω να κρασιά μου να γεννάνε συναισθήματα» λέει ο οινοποιός που από το 2003 παρέδωσε τα σκήπτρα στην κόρη του Sylvia. Όχι για να αποσυρθεί αλλά για να ασχοληθεί με το κρασί που παράγει στο νότο στη Liguria-Cinquettere, να φτιάχνει τυριά, να αναβιώσει μια ξεχασμένη ποικιλία, το Liseiret για παραγωγή αφρωδών και φυσικά να γεννά ιδέες. Όμως το σημαντικότερο έργο του είναι το Le Insieme (Mαζί). Η οργάνωση που δημιούργησε με άλλους 6 οινοποιούς, για τη χρηματοδότηση, στην αρχή, συντήρησης μνημείων του Piemonte, που εξελίχθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωση με ευρεία δράση.

 

Στις επαναστάσεις υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης: εκείνοι που τις κάνουν κι εκείνοι που επωφελούνται. Ας περιμένουμε λοιπόν τις δημιουργίες του επαναστάτη του Barolo.

 

 image

 

Κρασιά του Εlio Altare θα βρείτε στην κάβα Κύλιξ και στο e-shop kylix.gr σε τιμές από 67-110 ευρώ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ