Κρεμώδη τυριά: Με ανοιξιάτικο αέρα και δροσερή γεύση

{
Κείμενο ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
}

Υπόξινα και ελαφριά, αλείφονται εύκολα, δημιουργούν γευστικούς συνδυασμούς που ενθουσιάζουν και βρίσκουν τη θέση τους στο διαιτολόγιό μας τους εαρινούς και θερινούς μήνες.

Μπρουσκέτες με σκοτύρι Ιου

Με Βιδιανό Λίγο ξεροψημένο ψωμί, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και νιώτικο σκοτύρι είναι ικανά να συνθέσουν ένα εξαιρετικό έδεσμα. Το τραγανό ψωμί, η ζουμερή ντομάτα και το βελούδινο τυρί γοητεύουν με τα αρώματά τους αλλά και με την εναλλαγή στις υφές τους. Το σκοτύρι, υπόξινο, βουτυρένιο και με άρωμα από θρούμπι, δίνει στις μπρουσκέτες μια μοναδική γευστική πινελιά. Ενδιαφέρουσες παραλλαγές είναι ένας ντάκος με σκοτύρι ή μια απολαυστική χωριάτικη σαλάτα, όπου το κρεμώδες τυρί από την Ιο παίρνει τη θέση της φέτας. Αρκούντως πικάντικο, αναζητά κρασιά με τονισμένη οξύτητα και ζωηρή γεύση για να πλαισιώσουν τη ζωντάνια του. Ποικιλίες με νησιώτικη καταγωγή είναι ενδεδειγμένες, όπως Θραψαθήρι, Βιδιανό και Ρομπόλα.

 

Διαμαντόπετρα λευκός, Οινοποιείο Διαμαντάκη 

Ρους Λευκό, Ρους Οινοποιία Ταμιωλάκη

Ρομπόλα, Gentilini


Ζυμαρικά με κατίκι

Με Μοσχοφίλερο Μια δροσερή και ελαφριά αντιπρόταση στην κρέμα γάλακτος είναι το κατίκι. Σαφώς το γευστικό αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό, όμως ενδείκνυται όταν αναζητάμε εναλλακτικές γεύσεις και αποζητάμε την ευεργετική δροσιά της οξύτητας του τυριού. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό αποτελεί και την πυξίδα μας για την επιλογή κρασιού που θα συνοδεύσει το πιάτο. Λευκά κρασιά μέτριου σώματος με ζωηρή γεύση θα κάνουν το συνδυασμό ιδιαίτερα ευχάριστο. Αν στη συνταγή περιλαμβάνονται βότανα και μυρωδικά, τότε μπορούμε να κατευθυνθούμε προς οινικές επιλογές με πιο φυτικό χαρακτήρα, όπως κρασιά από Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc ή Gewurztraminer.

 

Νύσσος, Λαντίδη

Lenga, Κτήμα Αβαντίς

Μαντινεία, Μποσινάκη


Τσαλαφούτι για πιτάκια

Με αφρώδη Με πυκνή κρεμώδη υφή και μεστή γεύση, το τσαλαφούτι αποτελεί εκλεκτή πρώτη ύλη για πιτάκια με αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια, αλλά και ως συνοδευτικό σε ανοιξιάτικα πιάτα. Ευκαιρία να απολαύσουμε εκφραστικά αφρώδη κρασιά με ποικιλία από διαφορετικά πιτάκια με τσαλαφούτι. Είτε το άρτυμά μας είναι αλλαντικό είτε καπνιστό ψάρι, το αφρώδες κρασί έχει την ικανότητα να ισορροπήσει τις γευστικές αντιθέσεις και να συνδυάσει με αρμονικό τρόπο την ποικιλία των εδεσμάτων.

Παράγκα Sparkling, Κυρ-Γιάννη

Karanika Brut Cuvée Spéciale

Ζίτσα Ημιαφρώδης, Ζοίνος


Πρωτότυπες σαλάτες με ανεβατό

Με ροζέ Την άνοιξη και το καλοκαίρι οι σαλάτες αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας. Με όχημα τη φαντασία και συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά, όπως λαχανικά και όσπρια, μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπες σαλάτες που θα μας χορτάσουν και θα μας ευχαριστήσουν. Πικάντικα κρεμώδη τυριά με υπόξινη γεύση, όπως το ανεβατό, θα δώσουν στις σαλάτες μας την απαραίτητη ώθηση ώστε να μας ενθουσιάσουν με τη γεύση τους. Διάφορες επιλογές από σκερτσόζικα ροζέ κρασιά είναι εξαιρετικές με τις σαλάτες. Ανάλογα με τα συστατικά του πιάτου μπορούμε να κινηθούμε προς ένα ελαφρύ ροζέ με ήπια χαρακτηριστικά, όπως ένα χαρμάνι Μοσχοφίλερο Αγιωργίτικο μέχρι ένα πληθωρικό εκφραστικό κρασί από Cabernet Sauvignon.

 

Τομή Ροζέ, Οινοποιείο Τρουπή

Idylle d’ achinos, Tour Melas

Rose de Xinomavro, Οινοποιία Θυμιόπουλου


Τσίζκεϊκ από κατίκι Δομοκού

Με Μοσχάτο Τα κρεμώδη τυριά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εξαιρετικά επιδόρπια - όπως το δημοφιλές τσίζκεϊκ. Χρησιμοποιώντας κατίκι φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό επιδόρπιο με ελαφρώς υπόξινη γεύση. Δίνουμε στο τσίζκεϊκ τη γεύση που επιθυμούμε, χρησιμοποιώντας βύσσινο, φράουλες ή άλλα φρούτα. Με τον τρόπο αυτό συνθέτουμε ένα επιδόρπιο με ισορροπημένη γλυκύτητα και απολαυστική κρεμώδη υφή, με ζωηρά γευστικά χαρακτηριστικά από τη σπιρτόζικη γεύση του τυριού. Γεμίζουμε τα ποτήρια με ελαφριά γλυκά κρασιά από Μοσχάτο και αφήνουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού να μας ξεκουράσουν.

 

Samos, Grand Cru 500 ml

Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Παρπαρούση

Moscato d’ Ifestia, Χατζηγεωργίου

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ