Νόστιμες, χειροποίητες, διαχρονικές πίτες

{
Κείμενο ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
}

Μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας, είναι ένα λειτουργικό φαγητό που μπορεί να αποτελέσει είτε ορεκτικό είτε κυρίως πιάτο σε ένα ελαφρύ γεύμα.

Τυρόπιτα - Ντεμπίνα ή Αγιωργίτικο;

 

Το τυρί ή τα τυριά που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και το είδος του φύλλου καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιλογή του κρασιού. Σε κάθε περίπτωση, η τυρόπιτα είναι πολύ φιλική προς το κρασί. Στην πιο παραδοσιακή της εκδοχή (με φέτα, αυγά και χειροποίητο φύλλο) ταιριάζει με ήπια λευκά κρασιά με μέτριο σώμα, όπως μια Ντεμπίνα ή ένα Σαββατιανό, αλλά και με απαλά ερυθρά, όπως ένα νεαρό Αγιωργίτικο. Αν στη συνταγή συμμετέχει ξινομυζήθρα, αυξάνονται οι απαιτήσεις για κρασιά με τονισμένη οξύτητα, όπως χαρμάνια με Ασύρτικο. Στην περίπτωση που η τυρόπιτα διανθίζεται με βότανα ή μυρωδικά, όπως δυόσμο ή άνηθο, τότε τα πιο αρωματικά κρασιά, όπως Μοσχοφίλερο ή Μοσχάτο, δημιουργούν έναν πιο δελεαστικό συνδυασμό. Η τυρόπιτα με μπεσαμέλ ταιριάζει με κρεμώδη Chardonnay, ενώ οι τυρόπιτες με πιο έντονα κίτρινα τυριά συνάπτουν στενούς δεσμούς με πλούσια ερυθρά κρασιά με μαλακές τανίνες, όπως χαρμάνια με Cabernet Sauvignon και Merlot ή Αγιωργίτικο.

Ζίτσα, Classico, 7 €

Κτήμα Χαριτάτου, Λευκό, 10 €

Αγιωργίτικο της Γαίας, 10 €

 

Χορτόπιτα - Μαλαγουζιά ή Κοτσιφάλι;

 

Η χορτόπιτα ή λαχανόπιτα, όπως την αποκαλούν στην Ηπειρο, συναντάται σε πολλές εκδοχές. Η ποικιλία των χόρτων και των μυρωδικών και η παρουσία τυριού επηρεάζει καταλυτικά την επιλογή του κρασιού που θα τη συνοδεύσει. Η πιο κλασική της εκδοχή (με φύλλο, ποικιλία χορταρικών, με έμφαση στο σπανάκι, και φέτα) αρέσκεται στη συνοδεία λευκών αρωματικών κρασιών με βοτανικό χαρακτήρα, όπως κρασιά από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο ή μια Μαλαγουζιά φυτικού χαρακτήρα. Για τις πιο αυστηρές εκδοχές της χορτόπιτας, όπου δεν περιέχεται τυρί, η δωρική γεύση των χόρτων μπορεί να συνδυαστεί με ένα γήινο κόκκινο κρασί, όπως χαρμάνια με Αγιωργίτικο ή Κοτσιφάλι.

4 Εποχές, Μπουτάρη, 9 €

Αμέθυστος Λευκός, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, 11 €

Μυράμπελος, Mediterra, 10 €

 

Κιμαδόπιτα - Viognier ή Λημνιώνα;

 

Η έντονη γεύση της κιμαδόπιτας μπορεί να συνδυαστεί με ένα όλο καμπύλες Viognier, ένα ξηρό ροζέ όλο τσαχπινιά και χάρη ή ένα ερυθρό κρασί με απαλές τανίνες και ζουμερή γεύση. Το λευκό κρασί θα αφήσει τον ουρανίσκο μας πιο ξεκούραστο, το ροζέ θα παίζει με τα αρώματα τα δικά του και του φαγητού, ενώ το κόκκινο κρασί θα υπογραμμίσει τη γεύση του κρεάτος.

Viognier Cuvée Larsinos, Σκούρας, 13 €

Παλαιόμυλος Ροζέ, Ζαφειράκη, 9 €

Gentilini, Red, 13 €

 

Μανιταρόπιτα - Chardonnay ή Pinot Noir;

 

Τα μανιτάρια δεν έκρυψαν ποτέ την αδυναμία τους για το κόκκινο κρασί. Ωστόσο, σε κάποια μαγειρέματα ο συνδυασμός των υλικών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταιριάσματα με λευκά κρασιά. Ενα τέτοιο φαγητό είναι η μανιταρόπιτα. Η παρουσία του φύλλου και των τυριών σε συνδυασμό με τα μυρωδικά ή τις πιπεριές που διανθίζουν την πίτα φέρνει τη γεύση στο γήπεδο των λευκών κρασιών. Ενα Chardonnay με καλή δομή είναι αναμφίβολα ένας επιτυχημένος συνδυασμός που βασίζεται στη δύναμη των γεύσεων. Παράλληλα, όμως, και ένα ερυθρό Pinot Noir θα βρει τον τρόπο να αναδείξει τις αρετές του φαγητού με αρμονικό τρόπο.

Chardonnay Ηδυσμα Δρυός, Τέχνη Οίνου, 13 €

Pinot Noir, Παπαϊωάννου, 11 €

Pinot Noir, Κτήμα Αλφα, 16 €

 

Κοτόπιτα - Οπωσδήποτε λευκό!

 

Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με λευκό κρασί ήπιου αρωματικού χαρακτήρα και απολαμβάνουμε την κοτόπιτα, μια πίτα που παίρνει εύκολα τη θέση του κύριου πιάτου στο τραπέζι μας. Το κοτόπουλο κυριαρχεί και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά, συνθέτει ένα πιάτο με ευχάριστη, χορταστική γεύση. Δίνουμε τα κλειδιά, λοιπόν, στα λευκά κρασιά της αρεσκείας μας, κρασιά με μέτρια οξύτητα και όγκο στο στόμα, και απολαμβάνουμε τον τρόπο που αγκαλιάζουν τις γεύσεις.

Βιδιανό, Ιδαία Γη, 10 €

Θραψαθήρι, Αμπελώνας Αρμί, Λυραράκη 14 €

Πάλπο, Κυρ-Γιάννη, 18 €

 

Κολοκυθόπιτα - Αρωματικά χαρμάνια

 

Οι καλοκαιρινές κολοκυθόπιτες, που συνδυάζουν συνήθως το κολοκύθι, το δυόσμο και τη φέτα, ξεσηκώνουν τον ουρανίσκο και φέρνουν στο μυαλό μας εικόνες διακοπών. Φλερτάρουν με ελαφριά λευκά κρασιά, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια, με αρώματα μυρωδικών και βοτάνων, που συνδυάζονται αρμονικά με τα αντίστοιχα αρώματα της πίτας.

Κατώγι Αβέρωφ, Λευκό, 6 €

Ορεινός Ηλιος Λευκό, Σεμέλη, 8 €

Εμμετρος Λόγος, Τσάνταλη, 10 €

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ