Κάθε μανιτάρι θέλει το κρασί του

{
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
}

Ανάλογα με το είδος και τον τρόπο που σερβίρονται, τα μανιτάρια «ζητούν» κόκκινο ή λευκό κρασί, σπάνια δε και μια χρονολογημένη σαμπάνια.

Τα μανιτάρια θεωρούνται το κόκκινο κρέας των λαχανικών και η πλούσια, γήινη, πρωτεϊνούχος σάρκα τους αναζητά κατά κύριο λόγο κόκκινα κρασιά. Cabernet Sauvignon, Syrah, αλλά κυρίως Pinot Noir, που κάνει το ταίριασμα σχεδόν ιδανικό! Γενικά μιλώντας και σύμφωνα με τα λεγόμενα των απανταχού ειδικών στους οινικούς συνδυασμούς, τα μανιτάρια είναι ο ιδανικός καμβάς για να «ζωγραφίσεις» γευστικά. Υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από μια μεγάλη γκάμα κρασιών, που μπορεί να αρχίζει από κόκκινα, να φλερτάρει με λευκά, να κολακεύεται από χρονολογημένες σαμπάνιες. Παράλληλα, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να χαριεντίζονται με επιτυχία με αρκετές μαύρες δυνατές μπίρες τύπου lager ή ale.

 

Φυσικά, όπως με όλες τις πρώτες ύλες, σημασία έχει πώς θα μαγειρευτούν και ποια άλλα υλικά θα συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Γιατί ένα μεγάλο, τροφαντό, ψημένο στη σχάρα ή στα κάρβουνα portobello, που μoιάζει σχεδόν με μπριζόλα, απαιτεί ένα δυναμικό Syrah, ενώ ένα αρωματικό shitake stir fry στο γουόκ θα προτιμούσε ένα πολύ, μα πολύ ξηρό και παγωμένο Riesling. Το μοδάτο αλλά και πεντανόστιμο ριζότο με μανιτάρια θα ταίριαζε με ένα λευκό, πολύ ξηρό κρασί με χαρακτήρα, όπως ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, ενώ αν τα μανιτάρια είναι πορτσίνι, τότε ένα πλούσιο κόκκινο χαρμάνι με Pinot Νoir ή Cabernet είναι μονόδρομος. Σε εξαιρετικές περιστάσεις ανοίγουμε και μια ροζέ χρονολογημένη σαμπάνια. Αν τα μανιτάρια έχουν μαγειρευτεί σε μια πλούσια σάλτσα ψητού και έχουν πάρει βαθύ καστανό χρώμα, διαλέγουμε μια ίδιου χρώματος μπίρα: μια Trappiste, μια dark ale, μια porter.


Κλασικά και αξεπέραστα

 

Μανιτάρια α λα κρεμ. Ο εύκολος συνδυασμός, είτε τα τρώμε σκέτα είτε σε μακαρονάδες, είναι ένα βαρελάτο Chardonnay. Αν όμως θέλουμε κάτι να «ανεβάσει» τη μανιταρένια αίσθηση, ανοίγουμε ένα Pinot Noir. Το ίδιο κρασί θα συνοδεύσει τα ψιλοκομμένα και σοταρισμένα με κρεμμύδι μανιτάρια, όπως και τα μανιτάρια με κόκκινη σάλτσα ή ακόμα κι αυτά που τρύπωσαν στην πίτσα μας.

 

Τα κλασικά μανιτάρια με σκορδάκι και μαϊντανό, που μοσχοβολάνε, θέλουν ένα μαλακό Merlot ή ένα μαλακό επίσης χαρμάνι με βάση το Αγιωργίτικο.

 

Ωμά μανιτάρια ανακατεμένα στην πράσινη σαλάτα. Αν θέλουμε οπωσδήποτε ένα ποτήρι κρασί να τη συνοδεύσουμε, τότε ένα Chardonnay δεξαμενής ή ένα ωραίο γήινο Σαββατιανό θα μας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ