Ταξίδι με αφορμή

Ramos Pinto: Ενισχυμένη απόλαυση

{
}

Ο οίκος Ramos Pinto παραδίδει μαθήματα οινικής παράδοσης, καινοτομίας και marketing κι εμείς διασχίζουμε την Πορτογαλία για να διδαχθούμε.

Η θέα της Villa Nova de Gaia από την πόλη του Oporto κάνει την καρδιά του κάθε οινόφιλου να σκιρτήσει, αφού στην απέναντι όχθη του ποταμού Douro βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα κελάρια όλων των σπουδαίων οίκων του Port, του σπουδαιότερου ερυθρού ενισχυμένου κρασιού της Γης. Και ανάμεσά τους δεσπόζει το αρχοντικό του Ramos Pinto, του οίκου που από το 1880 πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε μεγάλο κρασί.

 

Καρπός του ανήσυχου πνεύματος του ιδρυτή του, Adriano Ramos Pinto, ο οίκος έθεσε τόσο ψηλά τον πήχη του marketing ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, που οι διαφημιστικές του καμπάνιες διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα πανεπιστήμια! Αλλωστε, μόνο ρηξικέλευθες μπορούν να θεωρηθούν εν έτει 1906 αφίσες με γυμνά μοντέλα ή δύο γυναίκες που πίνουν από το ίδιο ποτήρι, με τα χείλια τους σχεδόν να ακουμπούν το ένα το άλλο.

 

Τέτοια παραδείγματα τόλμης στην πώληση σε συνδυασμό με τη βραζιλιάνικη καταγωγή του Adriano μπορεί να έφεραν τόσες πωλήσεις προς τις λατινοαμερικανικές χώρες όσες κατάφερναν όλοι οι άλλοι οίκοι του Port μαζί.

 

image

 

Στους αμπελώνες του Douro και του Coa

 

Το Ramos Pinto θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα château του Port, αφού έχει το σπάνιο προνόμιο να καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες του από ιδιόκτητα αμπέλια.

 

Ο οίκος έχει πρωτοστατήσει στη μελέτη των 200 και βάλε ποικιλιών της περιοχής και στην επιλογή 5 εξ αυτών (με πρώτη και καλύτερη τη σπουδαία Touriga Nacional) για την παραγωγή των μεγάλων Port. Ωστόσο ένα ταξίδι μιάμισης ώρας κατά μήκος του ποταμού Douro είναι απαραίτητο για να έρθει κανείς σε επαφή με τον πολύτιμο καρπό από τον οποίο προέρχονται.

 

Χρόνος που ξεχνιέται μεμιάς στη θέα των αμπελώνων Quinta do Urtiga και Quinta de Bon Retiro, με τις τρομακτικές σχιστολιθικές πλαγιές και τις πεζούλες με τα γέρικα αμπέλια να δημιουργούν εικόνες σπάνιας ομορφιάς πάνω και γύρω από την κοίτη του ποταμού.

 

Στο τελευταίο τμήμα, μάλιστα, βρίσκεται και το ένα από τα δύο οινοποιεία του οίκου, που αποδεικνύει ότι εδώ η απόλυτη παράδοση και η πλέον σύγχρονη τεχνολογία συνυπάρχουν. Και μάλιστα πολύ κοντά, αφού μόνο λίγα μέτρα χωρίζουν τις λαγάρες, όπου τα κορυφαία σταφύλια πατιούνται ακόμα και σήμερα με τα πόδια (διαδικασία που είχα την τύχη να παρακολουθήσω), και τα ultra φουτουριστικά τσιμεντένια αυγά στα οποία τα κρασιά ωριμάζουν μετά την εκχύλιση.

 

Με την ύπαρξη ενός καταρράκτη να εμποδίζει τη μεταφορά του κρασιού μέσω της υδάτινης οδού, η εγγύτερη προς την Ισπανία περιοχή του Douro Superior έμενε για αιώνες στην αφάνεια. Ομως ο Jose Antonio Ramos Pinto Rosesw, με μόνα όπλα μερικούς στρατιωτικούς χάρτες και ένα Renault 4L, βρήκε το 1974 τη γη της οινικής του επαγγελίας κοντά στον ποταμό Coa.

 

Εκεί, στη μέση του πουθενά, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της Quinta do Ervamoira, μόνο που αυτό το «πουθενά» είναι 2.500 στρέμματα που εκτείνονται αμφιθεατρικά γύρω τους! Ενα τοπίο αμπελουργικής μαγείας, που αποζημιώνει για τα σχεδόν 20 τρομακτικά λεπτά που το σκληροτράχηλο παλαιάς κοπής Land Rover ανεβοκατεβαίνει εκτοξεύοντας σχιστόλιθους προκειμένου να φτάσει εκεί! Μία δεκαετία μετά, το κτήμα Bons Ares έγινε το τελευταίο πετράδι στο στέμμα των κορυφαίων αμπελοτοπιών του Ramos Pinto.

 

image

 

Μυθικές φιάλες

 

Ομως το pedigree κρίνεται στο μπουκάλι και η γκάμα του οινοποιείου παραδίδει μαθήματα υψηλότατου μέσου όρου και καταπληκτικής ενσωμάτωσης της αλκοόλης στο κρασί, σημείο που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα πολλών Port. Τα παραπάνω γίνονται αισθητά με το κορυφαίο για την κατηγορία του Adriano White Reserva, μια τέλεια λευκή, βερικοκένια πρόταση για φουα-γκρά.

 

Η παλαιωμένη σε μικρά βαρέλια Tawny είναι μια κατηγορία που ο οίκος αγαπά ιδιαίτερα, προσφέροντας ξεμυαλιστικές, βελούδινες εκδοχές των 20 και 30 ετών. Ομως οι πραγματικά εντυπωσιακές ετικέτες είναι η 7χρονη Adriano Reserva και η 10 Years Old, που προέρχεται αποκλειστικά από την Quinta do Ervamoira. Αν και βρίσκω τα «νεαρά» Tawny υδαρή, αλκοολικά και μονοδιάστατα, αμφότερα προσφέρουν ασυναγώνιστες για τις κατηγορίες τους ισορροπίες και πολυπλοκότητες, το πρώτο αρτυμένο με νότες σύκου και φασκόμηλου, ενώ το δεύτερο με πετροκέρασο και esteva να ντύνουν το άρωμα του χριστουγεννιάτικου κέικ.

 

Ομως η δηλωμένη αγάπη του Ramos Pinto για τα Tawny δεν τον εμποδίζει να προσφέρει συγκλονιστικά Vintage. Αλλωστε με αυτά τα σπουδαία φρουτώδη Port τον συνδέει μεγάλη ιστορία, αφού το 1927 δημιούργησε το πρώτο Late Bottled Vintage Port, που εγκρίθηκε από το ινστιτούτο του Oporto. Εδώ, το καταπληκτικό 2011 έρχεται αφιλτράριστο και πωματισμένο με κανονικό φελλό να δείξει τις φοβερά άγριες διαθέσεις του με τρομακτική συμπύκνωση, πιπεράτη δομή, βαθιά μύτη μαύρων μούρων και ασύλληπτη σχέση ποιότητας-τιμής.

 

Η μυθική κατηγορία των Vintage Port δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας, με το 11άρι να σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις βάλει το LBV στον επιταχυντή του CERN και απολαμβάνεις ένα big bang φρούτου, δύναμης και τέλεια ωριμασμένων τανινών που θα το κρατήσουν ζωντανό για πάντα!

 

Πρόκειται συνεπώς για το κερασάκι σε μια τούρτα ενισχυμένης απόλαυσης, την οποία προσφέρει ένας οίκος που για 136 χρόνια διέπεται από τα ίδια οράματα αλλά και το ίδιο ασίγαστο πάθος για τελειότητα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ