Κτήμα Μοντοφώλι

Οδοιπορικό στην Κάρυστο

{
}

Οδοιπορικό στην Κάρυστο, για να γνωρίσουμε ένα από τα ωραιότερα κτήματα του τόπου μας, το Κτήμα Μοντοφώλι.

Με σεβασμό, «με λογισμό και μ’ όνειρο»

Δ. Σολωμός

 

Tο Κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου, έχει έκταση 30 στρεμμάτων. Στην Παλαιά Χώρα υπάρχουν ενδείξεις για συνεχή δραστηριότητα από τους κλασικούς, τους ελληνιστικούς, τους βυζαντινούς και τους οθωμανικούς χρόνους.

 

Ιστορική αναδρομή 

Ο παλαιότερος γνωστός ιδιοκτήτης του κτήματος είναι ο Ομέρ Μπέης, ο οποίος έγινε πασάς της Εύβοιας. Το κτήμα ήταν τότε κήπος εσπεριδοειδών και ήταν γνωστό ως «Μπαξέδες του πασά». Οι Οθωμανοί Τούρκοι εγκατέλειψαν την Κάρυστο το 1834 και είχαν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους, αφού διέθεταν νόμιμους τίτλους κατοχής. Την ίδια εποχή μεταβιβάστηκαν και μεγάλα τσιφλίκια στη βόρεια Εύβοια, όπως τα κτήματα Noel Baker, Αβέρωφ στο Μαντούδι, Παπαδόπουλου στις Ροβιές. Τότε το κτήμα πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, υποπρόξενου της Ρωσίας στην Κάρυστο και αρχιοικονόμου του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Το 1877, το κτήμα αγοράστηκε από τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, μεγαλέμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος επένδυσε μεγάλα ποσά για να αγοράσει και άλλα κτήματα εσπεριδοειδών, ιδίως με λεμονόδεντρα. Τα λεμόνια είχαν σημαντική αξία, ήταν εξαγώγιμο προϊόν και έφερναν ξένο κεφάλαιο στον τόπο. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε τη σημερινή μορφή στο κτήμα. Οι παραγωγικές πεζούλες είναι υπερμεγέθεις σε σχέση με τις αντίστοιχες των Κυκλάδων. Ο κοσμοπολίτης νέος ιδιοκτήτης γνώριζε ότι η οικονομικότερη εκμετάλλευση βασίζεται στο μέγεθος. Πρέπει κανείς να εκτιμήσει τη μοναδική ποιότητα και το μέγεθος της τοιχοποιίας στις αναβαθμίδες, οι οποίες είναι εξαιρετικής τεχνικής και αναπτύσσονται σε μήκος 950 μέτρων και ύψος έως και 6 μέτρα. Tο κτήμα υπήρξε σημείο αναφοράς της Καρυστίας. Εδώ φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας το 1841, όταν παρέδωσε στις δημοτικές αρχές το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Κατά τη γερμανική κατοχή, το κτήμα καταλήφθηκε και χρησίμευε ως παρατηρητήριο της περιοχής. Τον Οκτώβριο του 1953, κατά την παράδοση του νέου υδρευτικού συστήματος της πόλης, ο βασιλιάς Παύλος φιλοξενήθηκε στο κτήμα.

 

Η νέα εποχή

Τη δεκαετία του ’50, το κτήμα εγκαταλείφθηκε και τα κτίρια και οι πεζούλες έγιναν «ωραία ερείπια». Το 1986, η Μαργιωρή Κωνσταντινίδη μεταβίβασε το κτήμα, σε ερειπιώδη κατάσταση, στην εταιρεία Μυρτώα ΑΕ, ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Καρακώστα. Σκοπός της νέας ιδιοκτησίας είναι να αναστήσει την «ωραία κοιμωμένη». Τα κτίρια που αναστηλώθηκαν είναι πέντε, διατίθενται για ενοικίαση και είναι όλα διαφορετικά και ιδιαίτερης αισθητικής.

 

Ο αμπελώνας

Στον αγροτικό τομέα φυτεύτηκαν, σε γραμμικό σχήμα, 5.200 πρέμνα (σε 12 στρέμματα) με τέσσερις αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες: Ασύρτικο και Αηδάνι από τη Σαντορίνη, Αθήρι από τη Ρόδο και Λιάτικο από την Κρήτη. Στόχος η παραγωγή ενός μοναδικού προδορπίου-επιδορπίου κρασιού, με τον τρόπο που γινόταν το κρασί πριν από 2.500 χρόνια. Ο αμπελώνας είναι πρότυπος και παρακολουθήθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου του Υπουργείου Γεωργίας για δέκα χρόνια.

 

Οι δραστηριότητες

Το κτήμα, εκτός από την ενοικίαση των πέντε κτισμάτων, διατίθεται για εκδηλώσεις σχολείων, συλλόγων, αλλά και κοινωνικών ιδιωτικών εκδηλώσεων. Στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Μάρκου (15ος αιώνας), τον οποίο οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε στάβλους και σήμερα χρησιμεύει σαν κελάρι, οργανώνεται περιοδικά το περίφημο Φεστιβάλ Μοντοφώλι, με εκδηλώσεις κλασικής μουσικής και τζαζ. Το Κτήμα Μοντοφώλι είναι ο πιο ενδιαφέρων ιστορικός τόπος όλης της νότιας Καρυστίας και η οικογένεια Καρακώστα πιστεύει ότι, ανοίγοντας το κτήμα στο κοινό, συμβάλλει στην πολιτισμική ανέλιξη της ευρύτερης περιοχής.

 

MONTOFOLI -WINE ESTATE Παλαιά Χώρα, Kάρυστος, Τηλ. 22240-23.951, www.montofoliwines.com

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ