Ταξίδι με αφορμή

Feudi Di San Gregorio

{
}

Το οινοποιείο που αποτελεί την επιτομή της οινολογικής αναγέννησης στη νότια Ιταλία προσβλέπει στην επαναπροσέγγιση των κλασικών μεσογειακών γεύσεων.

Η ιστορία

Ιδρύθηκε το 1986 από δύο οικογένειες της περιοχής, με ρίζες στην πόλη Sorbo Serpico της Irpinia, όπως ονομάζεται η αγροτική περιοχή που περιβάλλει το Avellino. Από τα πρώτα χρόνια το οινοποιείο επικεντρώθηκε στην ποιότητα, στοχεύοντας στις αυστηρότερες απαιτήσεις της αγοράς. Η ενασχόληση και η προώθηση των τοπικών ποικιλιών Aglianico, Fiano di Avellino και Greco di Tufo ήταν μονόδρομος, αφού η οινική παράδοση της Καμπανίας είναι συνυφασμένη με αυτές τις ποικιλίες εδώ και 2.000 χρόνια.

 

Το τοπίο

Απλώς γοητευτικό! Δάση από καστανιές, ελιές, βελανιδιές και διάσπαρτα μικρά αμπέλια. Λίγα χιλιόμετρα πριν από το χωριό Sorbo Seprico, συναντάμε ένα εντυπωσιακά λιτό και μοντέρνο κτίριο με αυστηρές γραμμές, που περιβάλλεται από τεχνητά ρυάκια, λίμνες με νούφαρα, κήπους με αρωματικά βότανα, εγκαταστάσεις έργων τέχνης και αναρίθμητες ανθισμένες τριανταφυλλιές.

 

Το οινοποιείο

Εγκαινιάστηκε το 2004, με στόχο να αντικατοπτρίζει τη μακρόχρονη παράδοση με έναν φουτουριστικό τρόπο. Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Hikaru Mori ανέλαβε να δώσει αρχιτεκτονική ενότητα στις προϋπάρχουσες δομές που είχαν αναπτυχθεί ήδη με τα χρόνια, ενώ οι σχεδιαστές των ετικετών του οινοποιείου, Massimo και Lella Vignelli, κορυφαίοι εκπρόσωποι του ιταλικού design, σχεδίασαν τόσο τους εσωτερικούς χώρους όσο και την επίπλωση. Το εσωτερικό του οινοποιείου εντυπωσιάζει με την ανεπιτήδευτη απλότητά του. Τα πάντα γίνονται με γνώμονα την κομψότητα. Η αισθητική των χώρων είναι σε απόλυτη αρμονία με την εξωτερική εντύπωση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι το μακρόστενο κελάρι των πέντε χιλιάδων βαρελιών, όπου ωριμάζουν τα κρασιά. Υποβλητική και ατμοσφαιρική είναι και η φυσική, ακατέργαστη στοά που συνδέει το εσωτερικό του οινοποιείου με τον αμπελώνα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το ένα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του άλλου.

 

Τα αμπέλια

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, κρασιά εικόνας, όπως το Serpico από Aglianico, το Patrimo από Merlot και το υπέροχο Privilegio από την ποικιλία Greco, κατέκτησαν αμέτρητα βραβεία και αναγνωρισιμότητα, φιγουράροντας στις λίστες των πιο κομψών εστιατορίων της Ιταλίας. Με αυτόν τον τρόπο, το Feudi κατόρθωσε να κάνει τους ανθρώπους του κρασιού να μιλούν με ενθουσιασμό για τα κρασιά της Καμπανίας, εμπνέοντας παράλληλα και άλλα, μικρότερα κτήματα της περιοχής να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία. Τα 300 εκτάρια των αμπελώνων που κατέχει σήμερα το Feudi αποτελούνται από περισσότερα από 700 διαφορετικά αμπελοτεμάχια, ενώ άλλα 200 ανήκουν σε τοπικές οικογένειες που πωλούν τα σταφύλια τους, πάντα βέβαια υπό την αυστηρή αμπελουργική καθοδήγηση του Sirch.

 

Οι οινολόγοι

Ο Luigi Moio αρχικά και ο Riccardo Cotarella αργότερα έδωσαν το στίγμα και την αισθητική τους στα κρασιά του οινοποιείου. Από το 2010 κύριος ιδιοκτήτης του Feudi είναι ο Antonio Capaldo, ο οποίος όρισε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Pierpaolo Sirch, που εργαζόταν ήδη στο οινοποιείο από το 2003 ως σύμβουλος των τότε ιδιοκτητών. Ο Sirch, ως έμπειρος αμπελουργός – οινοποιός, με την προσέγγιση «επιστροφή στη γη» έδωσε μια νέα κατεύθυνση στον κατάλογο των περισσότερων από σαράντα διαφορετικών κρασιών του κτήματος.

 

Το μέλλον

Στα επιχειρηματικά σχέδια τώρα, το project με το «ελληνικό» όνομα Magna Graecia έχει στόχο την ηγετική θέση του Feudi στη νότια Ιταλία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνοντας τα οινοποιεία Cefalicchio, ένα βιοδυναμικό κτήμα στην Puglia, το Valenti στην Αίτνα της Σικελίας και το Basilisco στην Basilicata. Στο ίδιο σχέδιο προστέθηκε και η νέα γραμμή παραγωγής των αφρωδών κρασιών Dubl, που γίνονται μόνο από τις τοπικές ποικιλίες (Falanghina, Aglianico και Greco) με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας. Το Feudi Di San Gregorio ατενίζει και το μέλλον του με την αισθητική και τη φιλοσοφία του ξεκινήματός του.

 

Επίλογος

Ένα οινοποιείο που αξίζει να επισκεφτείς αν θέλεις να περιηγηθείς ανάμεσα σε έργα τέχνης, μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, να καταλάβεις πώς γίνονται τα «μεγάλα» κρασιά με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας και να τα απολαύσεις στο tasting room, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Καμπανίας. Αξίζει επίσης, πιστεύω, να ζήσεις μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία στο Marennà, το εστιατόριο που αγναντεύει τους αμπελώνες από το ψηλότερο σημείο του Feudi και στοχεύει και σε δεύτερο αστέρι Michelin.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ