Επέτειος

Ευ οινο-διαγωνίζεσθαι

{
}

Ο Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης έκλεισε τα 20 χρόνια του και το γιόρτασε!

Από την Κική Παναγιώτου

 

Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 2020. Οι τελευταίες μέρες της ανεμελιάς πριν ξεσπάσει η πανδημία! 20ος Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων. Μια σημαντική επέτειος για τον διαγωνισμό που ήδη από την πρώτη διοργάνωση στόχο είχε να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Με την βοήθεια του Γιάννη Μπουτάρη πρωτεργάτη της δημιουργίας του Διαγωνισμού Οίνου της Θεσσαλονίκης κάνουμε ένα σύντομο flash back: «O Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε στη διάρκεια μίας έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ, η ιδέα προέκυψε καθώς το 1989 η Θεσσαλονίκη κηρύχτηκε "Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου" μαζί με τη Σάμο και τη Νεμέα. Παρόλο που η Θεσσαλονίκη δεν είναι οινοπαραγωγική περιοχή, είναι το κέντρο πόλεων με δυναμική παρουσία στην οινοπαραγωγή. Όσο περνούσαν τα χρόνια τα δείγματα συμμετοχής συνεχώς αυξάνονταν, οπότε αντιληφθήκαμε με τη σειρά μας ότι πρέπει να εξελίξουμε αυτή την προσπάθεια. Αυτό που παίζει ρόλο είναι τα κρασιά που βγαίνουν μπροστά να μπορούν να εκμεταλλευτούν το εμπορικό κομμάτι. Καλό είναι να κάνουμε καλά κρασιά, αλλά πρέπει να ξερουμε και να τα πουλάμε σωστά. Η διάκριση οπότε αυτό εξυπηρετεί, βοηθά την εμπορική ταυτότητα του προιόντος. Επόμενος στόχος του Διαγωνισμού που πρέπει να καταφέρουμε είναι να έχουμε συμμετοχές από τις Βαλκανικές Χώρες».

 

Η νεα εποχή

To 2018 αποτέλεσε μια χρονιά – σταθμό για τον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, καθώς οι αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα και στους όρους συμμετοχής προκαλέσαν το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα. Ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιείται με τον κανονισμό του O.I.V, γεγονός που επιφέρει αλλαγές τόσο στο τεχνικό μέρος όσο και στις διαδικασίες αξιολόγησης των κρασιών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους αξιολογήσεων και τα πρότυπα των μεγαλύτερων διεθνών διαγωνισμών. Επιπρόσθετα, στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του κρασιού, με τη ενεργή συμμετοχή των κλαδικών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού υπό την προεδρεία του Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη.

«Φέτος αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή του συστήματος σύμφωνα με το Αυστραλιανά πρότυπα ήταν σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά που ελληνικός διαγωνισμός φτάνει τα 907 δείγματα συμμετοχής. Oι παραγωγοί αναγνωρίζουν ότι ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης είναι ο πιο έγκυρος και ότι έχει τη δυναμική να αναδείξει τα εξαιρετικά κρασιά που οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν σήμερα’», εξομολογείται ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Γιάννης Αλμπάνης, Διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος -ΟΒΕ. 

 

Οι αριθμοί

Στον φετινό, επετειακό διαγωνισμό, η σημαντική αύξηση των δειγμάτων έφτασε το 4,7%, όσον αφορά τους οίνους και το 8,8% τα αμπελοοινικά αποστάγματα, σε σύγκριση με τον Διαγωνισμό το 2019. Σημαντικό στοιχείο του φετινού διαγωνισμού ήταν η αύξηση της συμμετοχής των νέων και μικρών οινοποιείων, η οποία ξεπέρασε το 10%, καθώς από τις 220 οινοποιίες που συμμετείχαν φέτος, οι 24 αφορούσαν οινοποιεία καινούργια και μικρά ως προς τον όγκο παραγωγής οίνων.

- 907 δείγματα κρασιών

- 60 Χρυσά, 190 Ασημένια, 360 Χάλκινα μετάλλια

- 37 δείγματα αποσταγμάτων 

- 4 Χρυσά, 9 Ασημένια, 16 Χάλκινα μετάλλια

 

«Τι σημαίνει αυτό;» Οι άξιοι διοργανωτές του Διαγωνισμού λένε: «Μα το εξής υπέροχο: ότι η ποιότητα των Ελληνικών επώνυμων οίνων είναι υψηλή, ότι αξίζει να επιβραβεύεται και περισσότερο, αξίζει να προβάλλεται! Αυτός είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου Διαγωνισμού, γι' αυτό δημιουργήθηκε, γι' αυτό υπάρχει άλλωστε και συνεχώς εξελίσσεται». 

 

Info Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ