Ταξιδεύοντας

Στο «σπίτι» της Veuve Clicquot

01/03
{
}

Στα μόλις 8 υπνοδωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους του φιλόξενου Hotel du Marc χτυπάει η καρδιά της διάσημης γαλλικής σαμπάνιας.

Γαλλία, Καμπανία, Ρεμς, Rue du Marc 18. Η βαριά ξύλινη αυλόπορτα ανοίγει και από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι να σε τυλίγει μια αίσθηση φιλοξενίας απροσποίητη. Και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά! Το 1822 εδώ βρισκόταν ένας όμορφος κήπος με οπωροφόρα, τον οποίο αγόρασε η χήρα (Veuve) Clicquot, η γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της όχι μόνο με έναν από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής σαμπάνιας, αλλά και με την ίδια την ιστορία του ποτού.

 

Πρωτοπόρος στην παραγωγή σαμπάνιας, έγινε πρότυπο γυναίκας επιχειρηματία. Το 1816 εφηύρε το «remuage», μια επαναστατική μέθοδο που εγγυάται ότι το απόσταγμα θα είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και διαυγές, και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από όλους τους οίκους σαμπάνιας. Παράλληλα με την επιμονή της στην κατασκευή ανθεκτικών γυάλινων μπουκαλιών, συντέλεσε στην άνθηση της βιομηχανίας της σαμπάνιας κατά τον 19ο αιώνα.

 

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην οδό Marc. Το όμορφο οικόπεδο παραχωρήθηκε από τη χήρα Clicquot στον Γερμανό συνεργάτη της Edouard Werle, ο οποίος αποφάσισε να χτίσει εδώ την κατοικία του, ένα μεγαλοπρεπές, ιδιαίτερα λιτό κτίριο - αναφορά στον κλασικισμό του 18ου αιώνα, με ρωμαϊκές προσόψεις από λαξεμένη πέτρα.

 

Σε αυτό, από το 1846, η οικογένεια Werle φιλοξενούσε εξέχουσες προσωπικότητες από τη Reims, καθώς και υπαλλήλους της εταιρείας και σημαντικούς πελάτες από όλο τον κόσμο. Ο οίκος Veuve Clicquot Ponsardin απέκτησε το κτίριο το 1907 με σκοπό την υποδοχή διακεκριμένων καλεσμένων που ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν τον οίκο και να εισχωρήσουν στα άδυτα της παραγωγής και της γευσιγνωσίας. Από τότε και μέχρι σήμερα, το Hotel du Marc, όπως ονομάστηκε, έχει υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τον οίκο της σαμπάνιας.

 

image

 

Νέα σελίδα στην ιστορία του

Το 2011, ύστερα από μια μεγάλη ανακαίνιση, το ξενοδοχείο γύρισε νέα σελίδα στην ιστορία του. Ο οίκος Veuve Clicquot Ponsardin αποφάσισε να εμπιστευτεί την αποκατάσταση του αρχοντικού στον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Bruno Moinard, που έχει έναν ιδιαίτερο και άκρως προσωπικό τρόπο να «επαναδιατυπώνει» την ιστορία των κτιρίων. Υπέρμαχος του φωτός και των καθαρών γραμμών, άντλησε την έμπνευσή του από την «ψυχή» του οίκου. H φιλοξενία εκεί, άλλωστε, είναι μια βαθιά βουτιά στον κόσμο της σαμπάνιας - που σηματοδοτείται από το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα της Brut Carte Jaune.

 

Η σαμπάνια αυτή καταφέρνει να ενώνει τη φινέτσα με το δυναμισμό. Σταφύλια από 50 - 60 διαφορετικές crus ποικιλίες ή αμπελώνες έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της: 50 - 55% Pinot Noir (που δίνει το χαρακτηριστικό στυλ του οίκου), 15 - 20% Pinot Meunier (που απογειώνει το blend) και, τέλος, 28 - 33% Chardonnay (που προσθέτει την απαραίτητη κομψότητα). Η δύναμη αυτού του χρυσοκίτρινου κρασιού αμέσως «γαργαλάει» τη μύτη και ενθουσιάζει τον ουρανίσκο. Φρουτώδεις νότες συνοδεύονται από διακριτικό άρωμα βανίλιας και μπριός, καθώς το κρασί ωριμάζει στο μπουκάλι.

 

Η διαμονή στο ονειρεμένο κτίριο της οδού Marc 18 σού αφήνει ανεξίτηλες αναμνήσεις - ακόμη και αν είναι μόνο για μία νύχτα. Από τα 8 υπνοδωμάτια, το καθένα με τη δική του ιστορία, μέχρι τις φιλόξενες βιβλιοθήκες, τα σαλόνια και την επιβλητική μαύρη τραπεζαρία, ο μύθος της Veuve Clicquot αποτυπώνεται παντού με τρόπους ευφάνταστους και πρωτόγνωρους. Αυτές οι εικόνες, η ζεστή υποδοχή και, πάνω απ’ όλα, η γεύση αυτής της ξεχωριστής σαμπάνιας συνθέτουν ένα σκηνικό γευστικής και αισθητικής περιπέτειας. Στέκεσαι στην εξώπορτα με τη βαλίτσα στο χέρι και τον κρύο αέρα να φυσάει το πρόσωπο και ήδη σκέφτεσαι πόσο τυχερός θα είσαι αν σε ξανακαλέσουν!

 

 
Η σαμπάνια Veuve Clicquot Brut Carte Jaune κυκλοφορεί σε όλες τις μεγάλες κάβες της ελληνικής αγοράς, www.veuve-clicquot.com
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ