Nεμέα: Με τις ρίζες στην ιστορία

{
}

Ανακαλύπτουμε την αρχαιότερη «Wine Country» της Ευρώπης, την πατρίδα του Αγιωργίτικου.

Είναι γνωστή από το λιοντάρι της και τον περίφημο άθλο του Ηρακλή, ωστόσο και το κρασί και το σταφύλι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της εδώ και αιώνες. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με ευρήματα σε αρχαιολογικές ανασκαφές, η αμπελουργία είναι μέρος της καθημερινότητας των Νεμεατών εδώ και 2.500 χρόνια.

 

Η Νεμέα αποτελεί επίσημα περιοχή παραγωγής οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1971. Τα σύνορα της οινοπαραγωγικής ζώνης περιλαμβάνουν την πόλη της αλλά και 16 χωριά που την περιβάλλουν και περικλείουν μια περιοχή με πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία σε τύπους εδάφους, υψόμετρα και μικροκλίματα, παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα το στυλ του κρασιού που παράγει η περιοχή.

 

Χάρη στην κοντινή απόστασή της από την Αθήνα, από τουριστικούς προορισμούς όπως το Ναύπλιο αλλά και από αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτός των Αρχαίων Μυκηνών, η Νεμέα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε πρόκειται για περαστικούς που σταματούν από περιέργεια ή για να αγοράσουν κρασί είτε για φανατικούς οινόφιλους και έμπειρους οινοτουρίστες. Η εκδήλωση «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», που γίνεται κάθε χρόνο πριν από τον τρύγο και για την οποία τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, αποτελεί καθιερωμένο ραντεβού για τους φίλους της περιοχής και αυξάνει συνεχώς τη δημοτικότητά της.

 

Το κρασί για το οποίο είναι διάσημη είναι το ερυθρό από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Χάρη στο φιλικό προφίλ του και την ευελιξία του σε συνδυασμό με μεγάλη γκάμα πιάτων από πολλές κουζίνες, είναι κρασί ιδιαίτερα δημοφιλές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

 

Η Νεμέα με μια ματιά

 

Αμπελώνες (Αγιωργίτικο): 22.000 στρέμματα

Οινοποιεία: 35 (μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας)

Υψόμετρο αμπελώνων: 95 - 850 μέτρα

Κλίμα: μεσογειακό, με υγρούς χειμώνες και παρατεταμένα ξηρά καλοκαίρια 

Ποικιλίες: Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μαυρούδι, Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό, Σιδερίτης, Cabernet Sauvignon, Merlot

 

Η ποικιλία

 

Το Αγιωργίτικο είναι και επίσημα μία από τις ποικιλίες-πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα διεθνώς και αποτελεί την αποκλειστική ποικιλία των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα. Δίνει κρασιά με ζωντανά αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, ισορροπημένη οξύτητα και ευγενείς τανίνες. Τα περισσότερα είναι πολύ ευέλικτα στο τραπέζι και πίνονται εύκολα όλο το χρόνο. Ετσι η νεμεάτικη ποικιλία πρωταγωνιστεί σε μερικές από τις δημοφιλέστερες ετικέτες της ελληνικής αγοράς, οι οποίες έχουν σημαντική αναγνώριση και στο εξωτερικό.

 

Η σχέση του Αγιωργίτικου με το δρύινο βαρέλι είναι πολύ καλή, καθώς με την επιρροή της δρυός το κρασί αναδεικνύει ακόμη περισσότερες όμορφες αρωματικές και γευστικές πτυχές του. Συχνά, ωστόσο, συναντάμε και «φρέσκα» ερυθρά κρασιά, με ελάχιστη ή και μηδενική παραμονή σε βαρέλι, τα οποία προορίζονται για να συνοδεύσουν πιο λεπτές γεύσεις ή για να πίνονται δροσερά το καλοκαίρι.

 

Είναι ποικιλία πολυδυναμική, που μας δίνει πολύ αξιόλογα δείγματα σε όλη -σχεδόν- την οινοποιητική γκάμα, ξεκινώντας από κομψά ροζέ κρασιά, συνεχίζοντας με ερυθρά ελαφριά, πιο γεμάτα αλλά και βαθιάς παλαίωσης, και φτάνοντας μέχρι και σε γλυκούς επιδόρπιους οίνους.

 

Ενα κρασί από Αγιωργίτικο μπορεί με ευκολία να «καλύψει» οινικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής ελληνικής κουζίνας. Στην γκάμα του, λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται μαγειρευτά, μακαρονάδες και λαδερά με κόκκινη σάλτσα, τυριά και αλλαντικά, μέχρι και καθημερινά κρεατικά, όπως μπιφτέκια, κεφτέδες, σουτζουκάκια κ.λπ., που στην Ελλάδα απολαμβάνουμε ακόμη και το καλοκαίρι.

 

Οι ετικέτες οίνου ΠΟΠ Νεμέας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά είναι πολλές και ποικίλες από καταξιωμένα οινοποιεία, όπως το Κτήμα Παπαϊωάννου, το Οινοποιείο Σκούρα, η Γαία Οινοποιητική, το Κτήμα Παλυβού, το Οινοποιείο Αϊβαλή, η Σεμέλη Οινοποιητική και πολλά άλλα.

 

Διαβάστε επίσης: 6 ανερχόμενα οινοποιεία στη ΝεμέαΗ Νεμέα σε 10 ποτήριαΜε προορισμό τη Νεμέα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ